Oranjehuis neemt Fatimaklooster in erfpacht


Een kleine drie maanden nadat de laatste drie zusters Passionistinnen hun klooster op de Fatimaparochie verlaten hebben, is er een oplossing voor de toekomst van de gebouwen. Tussen de raad van bestuur van de vzw van de Zusters Passionistinnen en de vzw Oranjehuis werd een akkoord bereikt dar het Oranjehuis het complex (klooster en kerk) voor 60 jaar in erfpacht neemt.

Het Oranjehuis dat vlak naast het klooster ligt, werd in 1971 opgericht als begeleidingstehuis voor jongeren in allerlei probleemsituaties. Men ontwikkelt onder meer initiatieven op het vlak van vrije-tijdswerking met jongeren die maatschappelijk minder kansen krijgen.
Ook de boerderij De Heerlijkheid in Heule is onderdeel van de werking.

“Het is een unieke infrastructuur”, zegt directrice Sabine Bourgeois. “Nu zullen we nagaan hoe we het complex optimaal kunnen gebruiken. Het is duidelijk ook onze bedoeling om de plaatselijke gemeenschap daarbij te betrekken. Nu zit het Oranjehuis wat verscholen in een hoekje. Dankzij deze gebouwen zullen we meer kunnen betekenen voor de buurt. We hebben al een afspraak met de parochieraad om idee├źn te bekijken.”

Zuster Jozefa, overste van de zusters, is ook opgetogen met deze oplossing. Ze is blij dat de gebouwen op die manier een positieve nieuwe bestemming krijgen.

(Kerk & Leven, 11 maart 2015)